Ricard Hammarström

Hello, my name is Ricard. I'm a 25 year old musician & creator from Sweden.
Find me on Facebook, Twitter and Instagram.

om att bo i vecindario

tänkte skriva lite om hur det är att bo här på gran canaria i en snabb och helt ogenomtänkt jämförelse med sverige och de städer jag tidigare bott i; kolsva, örebro, arboga, västerås och stockholm. är alldeles för trött i ögonen för att läsa igenom det här efter jag skrivit, så, jag kör.

först och främst är klimatet såklart helt annorlunda. temperaturen har sen jag flyttade hit för 3 månader sen legat på som lägst 22 grader nattetid och som högst 44 grader dagtid, med en medel dag och natt på kring 28 grader. det har duggregnat i totalt 5 minuter för ett par kvällar sen som också hade varit den första regnskuren på över 18 månader här i stan. så du kan tänka dig hur torrt klimatet är. det är sand överallt och förutom alla bevattnade parker och träd i staden så är det bara kaktusar och aloe vera som växer. värmen, solen, torkan och svetten som rinner dagligen får mig faktiskt att längta efter någon riktigt kall och mörk vecka full med spöregn, som jag är van med att ha åtminstone ett par i veckan i det svenska klimatet. jag tror att det perfekta klimatet för mig skulle vara 34% sverige och 66% gran canaria.

staden jag bor i (vecindario, santa lucía) är rätt schysst. storlek- och invånarmässigt ungefär som karlstad. det finns ett stort centrum och ett köpcentrum med all tänkbar shopping inom alla kategorier. favoriten är carrefour, en fransk gigantisk kedja som har allt. för att handla kläder gäller för mig “pull & bear” som är en spansk motsvarighet till h&m, eller så åker jag iväg till h&m i las palmas. priserna ligger på ca 50-80% av svenskt pris. förutom alkohol som är extra billigt. 1 burk öl kan kosta så lite som 22 cent (ca 2kr) i butik och en liter vin ca 55 cent (4.50kr). på krogen ligger öl på mellan 1-4€ beroende på sort och bar.

folket här är generellt sett väldigt sociala och vänliga. folk verkar värdesätta högt att uttrycka sig, till skillnad mot sveriges tystnad pga rädslan att inte “passa in”, haha. det är en väldigt avslappnad stämning när det gäller det sociala. nåt negativt jag märkt åtminstone här i stan är främst från ungdomar som kan vara rätt kaxiga mot invandrare. men med vad jag sett av nordeuropeiska turister i turistområdet playa del inglés så är det inte direkt förvånande. jag vet inte om det är turisterna eller försäljarna/inkastarna som är grundproblemet där men nog fan är det sunkigt. var 5e meter drar någon försäljare i dig. säger du nej så får du ofta tillbaka ett “fuck off”. eller det kanske bara är jag. de är alldeles för intensiva för att man ska kunna trivas och turisterna är alldeles för fulla och höga så allt tillsammans blir bara ett kaos. synd för ett i övrigt så snyggt område, nåt är bara fel. men vissa gillar väl kanske det där kaosfestandet. det gör inte jag. är du där och har dessutom en snygg flickvän med dig så får du vara beredd på att slå undan en hel del klibbiga händer. dom frågar inte, dom tar bara för sig. idioter. det gäller att veta vart och hur man kan röra sig för att slippa det där kaoset så kan man med rätt sällskap ändå ha rätt kul där.

däremot gillar jag san agustin som ligger en bit upp längst stranden från playa del inglés. det är visserligen rätt litet med bara ett fåtal barer och restauranger. men ett soft ställe om man vill hänga vid havet och ta det lugnt. det är dessutom ett väldigt skandinaviskt område med svenska skolan och svenska butiker etc. man träffar många svensktalande. kan vara en skön avkoppling. förbi inglés åt andra hållet (västerut) ligger meloneras som är ett lyxigare hotellområde. lite finare folk och därför inga kaosturister. brukar vara på en klubb där som heter “aqua”. skitsoft.

las palmas och puerto rico är två städer som jag verkligen gillar. las palmas är på vissa sätt som ett mindre stockholm fast med palmer. det är fräschare byggnader än här t ex. påminner rätt mycket om drottninggatan på vissa ställen. bra shopping, softa caféer och parker. det är en stadsmiljö och bor ca 500 000 personer i stan. puerto rico är en ganska stor turiststad som sägs påminna mycket om playa del inglés. inte alls. det är en god stämning och inkastare/försäljare visar respekt. miljön är snyggare, maten är godare, shoppingen är bättre. på alla sätt och vis är det bättre än inglés. visserligen har jag bara varit i puerto rico en gång hittills (i lördags). dock var det absolut den bästa dagen hittills på ön så lita på mig :)

sen har vi språket. alla talar spanska här, väldigt få kan engelska. jag kan inte spanskan så bra än så det blir rätt mycket improvisation för att lyckas kommunicera. fascinerande att det faktiskt går.

haha nej allvarligt orkar inte skriva mer nu, vet inte om nåt av det jag skrev hänger ihop men. jag får summera det här någon annan gång, eller så får du fråga så svarar jag. nu ska jag kolla på film och äta en chokladcroissant. ha det fett!

puss /ric